torsdag 2 april 2009

Nollvision mot våld

Underhållningsvåldet i film och TV behövs inte längre! Det har redan uppnått sitt syfte.
Allt det som du förr behövde film för att få uppleva kan du nu beskåda i verkligheten.

Gå ut på stan en kväll och se någon bli misshandlad av ett gäng.
Stå en stund och njut av den eleganta sparktekniken, de snygga träffarna mot huvudet på det liggande offret. Njut av detta ädla sportevenemang med regler som ”alla mot en”, ”spark eller hopp” på liggande offer. Förundras över det mod som dessa nutidens gladiatorer uppvisar.

Som kvinna kan du lägga alla otaliga filmer med kvinnovåld och våldtäkter åt sidan och istället roa dig med att passera stadsparken där du kan bli indragen i ett buskage och våldtagen. Är du tonårstjej har du goda chanser till en gruppvåldtäkt med grabbarna i kvarteret.

Lägg alla skräckrullar åt sidan och ta en tur med T-banan och gå gatlopp mellan yx-, kniv- och stålrörs galningarna. Roa dig med att försöka parera hugg och slag från en yxa eller ett stålrör; garanterat spännande och ofta ett helt oväntat gratisnöje. Njut efteråt av en tids gratisvistelse på sjukhus med spräckt skalle.

Låt dig dras med i den nya gängmaffians underbara värld. Du behöver inte längre titta på Sopranos, Gudfadern eller någon av de otaliga andra instruktionsfilmerna om maffian.
Njut istället av spelet när ditt företag blir övertaget av MC-maffian, när du tvingas köpa beskydd för din butik. Har du riktig tur kan du bli fint förpackad i plastsäckar eller fast förankrad på botten av Strömmen. Eller varför inte bara beskåda gängkrigen. Se riktiga skurkar skjuta ner varandra på restaurangen där du intar din lunch. Var bara beredd att hoppa snabbt åt sidan!

Här finns något för alla åldrar. Redan som liten kan du bli våldtagen, numera t.o.m. av andra barn. Rånad på mobilen blir du som tonåring, gärna av andra modiga ungdomar. Nerslagen kan du bli i alla åldrar. Som gammal dam kan du uppleva spänningen att gå ut och handla med din rollator och handväskan på axeln. Har du tur kan du träffa på en icke straffmyndig utövare av väskrycknings-sporten. Känn hur axeln rycks ur led, hur lårbenet knakar till och går av när du faller i backen. Se den stolta utövaren av denna sport springa iväg med din väska med 75 kr och se själv fram mot månader på sjukhus…

Om du ändå vill ha all denna gratisunderhållning på lite avstånd kan du alltid välja att inte gå ut mer och istället läsa dagstidningarna. Där kan du få mer än din dagliga dos av underhållningsvåld då det senaste dygnets händelser rekapituleras.
Filmerna behövs inte längre, de har överlevt sig själva. Tack vare deras pedagogiska innehåll har nu generation på generation fostrats upp så att de kan roa oss och bjuda underhållningsvåld gratis!!!

Science fiction-filmen ”A clockwork orange” där underhållningsvåld första gången lanserades
har blivit en självuppfyllande profetia. Underhållningsvåldet har sedan dess blivit alltmer grymt och realistiskt, ständigt nya gränser har överträtts i jakten på häftiga effekter som kan roa tonårskillarna. Samtidigt har alla gamla moralismer och sensmoraler försvunnit ur filmens värld – numera är allt tillåtet, rätt eller fel har inget underhållningsvärde.

Gamla hedersbegrepp som ”två mot en är fegt”, ”det är fegt att sparkas”, ”slå aldrig någon som ligger ner” har ersatts med de modernare ”två mot en är kul”, och ”få en kick av att kicka någon som ligger”. Allt är nu bara en fråga om olika grader och nivåer av underhållning. It´s all showbiz! Från att begrepp som solidaritet och rättvisa dominerade hos ungdomen under 60-70-talet, har detta gradvis ersatts med underhållningsvåld och de enda ideologier som kan rättfärdiga detta: fascism, nazism och andra rasistiska ideologier.

Låt oss införa en Nollvision mot våld: inga fler mord, våldtäkter och misshandel. Låt oss precis som i nollvisionen mot trafikdöden göra allt för att nå denna vision av ett samhälle fritt från våld, där människor inte styrs av rädsla för övergrepp och där den ”starkes rätt” slutligen förpassas till historiens kyrkogård.

Det absolut första steget härvidlag är att ta bort den sjukliga kopplingen mellan underhållning och våld. Det var ett brutalt misstag att tro att människor inte skulle påverkas av det allt brutalare våld som visas i media, och detta blir alltmer osmakligt när verkligheten speglar media/filmen och inte tvärtom. Priset för den ”konstnärliga friheten” att visa misshandel och mord ur 101 vinklar har helt enkelt blivit för högt. Även om majoriteten klarar av den schizofrena distinktionen mellan att det som är kul på TV är förbjudet i verkligheten, så räcker det med att en promille inte förstår detta utan går ut och gör filmens verklighet till sin.

Uteslut allt underhållningsvåld från film och TV och andra media. Några raska klipp i filmer och vi skulle kunna avsluta detta gigantiska experiment med vår framtid. Reglerna kan vara enkla: allt våld är att betrakta som förråande och klipps bort.

1 kommentar:

  1. Det är en skönt skriven satir där du raljerar över hur man kan gå ut och i verkligheten se det som överträffar filmen. Jag håller dock inte med. I alla fall i min erfarenhet, givetvis mycket begränsad men den jag har, så ser man oftast inget våld alls ens på fredag-lördag kväll. Högljudda påverkade ungdomar ja men så vanligt är inte våldet att det finns i varje gathörn. Har dina tonåringar egna erfarenheter av att verkligen ha sett misshandel? Har du?

    I min närmsta krets av sju ungdomar så har en själv blivit misshandlad med skada, dock delvis framprovocerat av lite obetänksamma tillmälen som någon överreagerade på och gav honom en dansk skalle så att en tand åkte ut. Så småningom skadestånd. Dock inte det grova våld att ett gäng hoppade på skallen eller dylikt. Vad jag vet har ingen av dem egentligen sett något mer än smärre slagsmål på skolgården som ju åtminstone jag såg mycket av (och var med i - oftast som offer).

    Detta faktum att de flesta av oss faktiskt aldrig ser misshandel (som läkare ser vi en del offer men det är inte riktigt det samma) eller krig som globalt trots allt är ett mycket större problem än våldet i länder som Sverige gör att vi nog behöver en del skildringar i konstens värld som gör att man kan leva sig in i vad det innebär och en del av de många filmerna med våld tror jag tjänar ett gott syfte. Man kommer nära både i bild och kan få en förståelse för offret och i någon mån vad som hos förövaren lett fram till det som visas. Detta på ett sätt som de flesta aldrig kommer i närheten av i sin egen erfarenhet. Och det är ju viktigt för våldet finns ju i alldeles för hög grad men är faktiskt oftast dolt i hem eller mer slutna miljöer.

    Jag håller gärna med om nollvisionen. Borde vara ett bra politiskt krav.

    Visst är det rätt att kritisera underhållningsvåld som förhärligar skurkarna eller visar okänsla för offrens situation. Men jag menar nog att det ändå är undantag. Det mesta av det myckna våldet som visas i TV är inte av den arten utan något som kan hjälpa oss att förstå våld och också avsky det. Men opåverkade det är vi nog inte.

    SvaraRadera