tisdag 24 augusti 2010

Vinst på skattefinansierad verksamhet?

En mediadebatt har periodvis rasat om huruvida vi skall acceptera att privata företag gör vinster på offentligt finansierade verksamheter. Skall privata företag få göra vinst på sjukvård, äldreomsorg, förskolor eller skolor som finansierats med skattemedel?
Gång på gång dras olika privata företag som gjort stora vinster fram till skampålen för sina "jättevinster" på skattebetalarnas bekostnad.
Man talar om miljonvinster och det kan röra privata vårdcentraler, förskolor eller skolor, men utan att siffrorna någonsin relateras till företagens omsättning.
En vinst måste bedömas i förhållande till omsättningen
En miljonvinst kan vara ett katastrofalt dåligt resultat för ett företag med en omsättning på 100 miljoner, men ett fantastiskt resultat om omsättningen är 2 miljoner. En sådan liten detalj bryr sig media aldrig om att redovisa, vilket gör det helt omöjligt att bedöma om de vinster som redovisas är orimligt höga eller låga. Ex.vis hade DN för något år sedan en skandaliserande artikelserie om "miljonvinster" inom privat barnomsorg, detta utan ett ord om företagets egentliga storlek eller omsättning. Sanningen är att varken du eller jag själva har en aning om omsättningen på en grupp förskolor och som läsare kan vi därför omöjligt bedöma om dessa miljonvinster är ohemula eller i själva verket tyder på en riskabelt låg lönsamhet för företaget... Det tycks räcka med att tala om "miljonvinster" för att det skall anses orimligt...

Sen har vi det där med förluster...
Vinst och förlust är två sidor av samma mynt. Att driva ett privat företag betyder att kasta sig ut utan skyddsnät. Driver du en bra verksamhet som uppskattas av dina kunder kan du gå med vinst, men du kan också gå med förlust och förlora ditt satsade kapital och det arbete du lagt ner. Och jag kan lova dig; ingen debatt kommer föras i media om dina miljonförluster och huruvida det är rimligt att du skall behöva stå för dessa själv när du driver en verksamhet finansierad med skattepengar. Tvärtom, alla kommer applådera den offentliga myndighet som lyckats upphandla utförare som sparar skattepengar. Ingen dagstidning, ingen Ohrly eller Mona Sahlin kommer tycka det är värt att ömka dig och fundera över huruvida det är rimligt att låta dig driva en skattefinansierad verksamhet med förlust.

Många företag går med vinst vissa år, andra år med förlust, en vinstmarginal på 5-10 % är inte orimligt för att kunna balansera dåliga år med förlust, titta på vilka marginaler vissa banker och el-bolag anser sig behöva. En miljonvinst med en omsättning på 10-20 miljoner är därför ingen orimlighet utan tvärtom ett måste för att hålla sig på banan även under dåliga år.
Om man ifrågasätter om privata företag skall få göra vinst på skattefinansierad verksamhet måste man också diskutera om förluster är OK. Anser man det så kommer ingen vara intresserad av att driva verksamheter. Vem vill driva en verksamhet som bara får gå med förlust? Självklart är ingen intresserad av detta; således måste alla som ifrågasätter vinster acceptera att förlusterna skall täckas av skattepengar...heureka vi är då tillbaka i gammal anslagsfinansierad verksamhet utan vinster eller risker för förluster, utan konkurens och utan reella drivkrafter till utveckling av verksamheter. Se bara på den extremt kundfientliga verksamhet som sjukvården har bedrivit i åratal innan privata alternativ kommit in.

Statens kaka är väl ändå trygg?
Ett avtal med stat och kommun borgar väl ändå för trygga pengar? Det är väl bara att håva in storkovan år efter år?
Tvärtom verkar vara fallet. Av egen erfarehet (drygt 10 år som privat entrepenör inom sjukvård) kan jag säga att inget är otryggare. Du har en kund - landstinget - som köper dina tjänster och du är tvungen att finna dig i denna kunds alla nycker.
Avtalsregler, ersättningsnivåer, principer för ersättning är dagsvara och ändras från år till år. Att förhandla med landstinget är som att spela schack med en 5-åring som slår omkull pjäserna så fort det går emot och därefter ändrar spelreglerna.

Denna snedvridna debatt om privata utförare i skattefinansierad verksamhet måste hyfsas till rejält.
1. Skandalreportage om jättevinster måste balanseras med uppgifter om företagens omsättning. En miljonvist kanske visar sig vara ett uselt resultat, vi vet inget om detta förrän vinsten relateras till företagets omsättning.
2. Om vinster tas upp måste även förluster diskuteras.
Accepteras inga privata vinster måste det offentliga även täcka förluster, och då får vi en självdöende verksamhet som i princip inte är annorlunda än om landstinget driver verksamheten själv. Är man inte villig att täcka förluster lär man inte hitta en enda företagare som vill driva en verksamhet där bara förluster accepteras.
3. Om vi anser att stat och landsting är bäst på att sköta all sjukvård, äldreomsorg, skolverksamhet etc så skall vi förstås inte acceptera några vinster och istället säga upp alla avtal med privata utförare.
Om vi tror att konkurens och mångfald utvecklar verksamheter så att vi i slutändan får en mycket bättre vård, skola och omsorg så måste vi acceptera att företag ibland gör bra vinster.