söndag 22 mars 2009

Dataspelare går off-line och gör upp med sina skolor

I Dagens Nyheter fredag deb 20 mars fanns en insändare "Förjud spel där man agerar våldsverkare". Den är värd att citera i sin helhet.
"Alla vet att man kan träna sig inför svåra prestationer inom exempelvis idrott med att leva sig in i och upprepade gånger reptera situationen i fråga i fantasin. Mental träning kallas det, och effekten är knappast ifrågasatt.
Självklart har det samma effekt att träna sig själv att vara en ondskefull våldsverkare i ett dataspel. Man övar sig helt enkelt, vare sig man i sin tonåriga megalomani begriper det eller inte.
Staten bör därför snarast förbjuda dataspel där man lever sig in i våldsverkarens roll."

Enkelt, knivskarpt och logiskt. Vi ser nu gång på gång skolskjutningar där pojkar, uppväxta i spelvärlden, gör precis vad man gör i dessa spel. Uppsökter en fiendemiljlö, skjuter urskillningslöst ihjäl så många som möjligt, dödar 10 -20 elever och lärare innan man tar sitt eget liv. Man går så att säga off-line och gör det man gjort on-line i åratal. År av mental träning och visualiseringar on-line möter elever och lärare off-line.
Det vanliga argumentet för extremt våld i spel och filmer är att "de flesta förstår skillnaden mellan fantasi och verklighet, det är bara enstaka personer som inte kan hålla isär detta".
Tyvärr räcker det med att enstaka människor tar ett automatvapen och skjuter ner alla dom hinner och kommer åt på en skola. Det räcker men enstaka sådana personer för att förstöra livet för ganska många andra....
Vi ser det här inom alla områden. Efter 20 år av gangsterfilmer; från Gudfadern och andra klassika gansterfilmer, via närmare 10 säsonger av Sopranos, har vi nu lycktats utbilda en generation av gansters även i Sverige. Det är "Original gansters", "Fucked for life" och långa rader av välutbildade gangster som har lärt sig allt om hur man hotar folk, skrämmer folk, hugger tår och fingrar av dom...Och dom har också lärt sig från alla dessa filmer som excelerar i att inte ge några moraliska pekpinnar, att det är bara ett jobb, som vilket som helst att vara gangster. Det handlar om yrkesval, inget annat. All moral, etik etc är borttagen från dess filmer som helt enkelt vägleder ungdomarna i deras yrkesval.
Det är konstigt. Företag är beredda att betala miljontals kronor för reklamsnuttar i TV. Man tror sig uppenbarligen kunna påverka tittarna. Men om TV visar tusentals mord, misshandelsscener, utbildningsprogram i Maffiaverksamhet, då reduceras plötsligt påverkan till att bli försumbar... "Bara enstaka..." etc.
Min fråga är. Varför ökar maffiaverksamheten i ett land som Sverige? Varför blir misshandelsfallen allt grövre än tidigare? Varför går misshandel och mord ner i ådlrarna? Varför sparkar och hoppar man i dag på offer?
Jag vet, vi få då veta att vi lever i en "våldskultur" och då stannar man oftast vid detta begrepp utan att gå in på vad det innehåller. Men våldskulturen är ju just alla våldsfilmer på TV, video och spel med allt brutalare skildrat våld.
Det är där vi har våldskulturen.
Vi betalar ett högt pris för att accepetera denna "konstnärliga frihet" att hela tiden eskalera våldsskildringar i media.

2 kommentarer:

  1. Det är lätt att hålla med dig om att det vore konstigt om inte allt våld i media inklusive dataspelen skulle påverka oss - och att det är negativt. Jag tror (tror alltså) att det kan finnas en negativ effekt men fakta talar faktiskt emot att detta skulle ha en stor betydelse för det våld som finns här och nu. Brottsförebyggande rådet har en serie rapporter som är mycket relevanta och ger delvis förvånande information som motsäger den bild vi får i media om en kraftig ökning av våld på gatorna. www.bra.se/go/297

    Se särskilt rapporten om dödligt våld sista 30 åren:

    http://www.bra.se/extra/measurepoint/?module_instance=4&name=Dödligt våld&url=/dynamaster/file_archive/081215/a8c2f953d90ba23d3114310701dbc899/BU%255fdodligt%255fv%255fld.pdf

    Det var som jag mindes det att ca 100 personer dödas varje år och det ökar inte och beror oftast på helt andra saker.
    Se gärna också rapporten om misshandel.

    Det är också intressant med utvecklingen i ett längre perspektiv. Jercy Sarnecki hade för ett år sedan en mycket informativ artikel i Läkartidningen. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=8795. Trots allt har vi gått mot ett betydligt mindre våldsamt samhälle.

    Ändå år det förstås alldeles för mycket våld idag men förbud av dataspel är knappast det mest effektiva sättet att ändra på det

    Gunnar Klein

    SvaraRadera
  2. Jag skall titta på Brå-rapporten. Så länge jag kan minnas har alltid kriminologerna alltid hävdat att våldet inte ökat. Jag tror dock att människor reagerar på våldets ändrade karaktär. Det är den feghet, hänsynslöshet och råhet som präglar många våldshandlingar idag som skapar mediadebatt och anti-vålds-manifestationer. Se gärna vidareutveckling av detta i dagens blogg.

    SvaraRadera